Zpět
8
.
10
.
2024
Legal flash

Větší jistota v přezkumu fúzí a akvizic?

Soudní dvůr Evropské unie svým výkladem omezil širokou pravomoc Evropské komise.

Dlouhá léta trvající spor společností Illumina/GRAIL vs. Evropská komise nyní dospěl ke svému konci. Soudní dvůr Evropské unie tak definitivně stanovil limity široké interpretaci článku 22 Nařízení Rady č. 139/2004 o kontrole spojování podniků.

O co v tomto článku jde? Členský stát může Evropskou komisi požádat o přezkoumání „jakéhokoliv spojení, které je způsobilé ovlivnit obchod mezi členskými státy a hrozí zásadně narušit hospodářskou soutěž“ na území tohoto členského státu.

Evropská komise začala vykládat známý článek stále více zeširoka s argumentem, že v posledních letech se kontrole spojování soutěžitelů ze strany soutěžních úřadů vyhýbá stále více transakcí, zejména v oblasti digitálních a farmaceutických trhů.

Zásadní obrat nastal v září 2024, kdy do výkladu neurčitých právních pojmů vstoupil právě Soudní dvůr. Soudci připomněli základní právní zásady výkladu evropského práva a s poukazem na princip právní jistoty, předvídatelnosti a principu one-stop-shop, rozhodli tak, že „není možné, aby Evropská komise přezkoumávala transakci podle článku 22, pokud tato transakce nesplňuje limity (obratová kritéria) pro přezkum podle právních řádů členského státu.“

Soudní dvůr poukázal na to, že pokud praxe/Evropská komise vyžaduje širší kontrolu spojování soutěžitelů, měla by si vytvořit odpovídající legislativní rámec. Kontrolu „problematických“ spojení soutěžitelů ze strany soutěžních úřadů je možné postihnout i jinými prostředky, a to např. článkem 102 Smlouvy o fungování Evropské unie (zákaz zneužívání dominantního postavení na vnitřním trhu).

Závěrem je zajímavé porovnat aktuální výklad článku 22 ze strany Soudního dvora a připravovanou novelu českého soutěžního zákona, o které jsme psali nedávno.

Dle připravované novely českého soutěžního zákona, by měl mít totiž Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nově možnost posuzovat spojení soutěžitelů přesto, že materiálně nedosahují jinak potřebných finančních obratů, a to i zpětně. Promítnou se do připravované novely závěry Soudního dvora?

Autor: Vladěna Svobodová, Lenka Dvořáková

Nejnovější

KONTAKTY

+420 226 227 611
recepce@jsk.cz