Zpět
15
.
8
.
2024
Info

Studentské okénko

Aplikace eDoklady je dostupná v AppStore nebo Google Play a umožňuje uživatelům nahrát si pomocí Identity občana do telefonu svůj občanský průkaz. Přístup k dokladu je pak snadný a rychlý, stačí ověření PINem nebo třeba otiskem prstu, podobně jako do internetového bankovnictví.

Uživatel může osobně prokazovat svoji totožnost takzvaným ověřovatelům. Občané si pomocí stejné aplikace mohou navzájem ověřit totožnost i mezi sebou, což může být užitečné například při dopravní nehodě. Na webu eDoklady.gov.cz je podrobně rozepsaný celý postup.

Čtyři měsíce od spuštění používalo aplikaci přes 400 tisíc obyvatel a přes 670 ověřovatelů. Ačkoliv povinnost akceptovat eDoklady některými orgány státní správy nastává až od roku 2025, mezi ověřovatele se již s předstihem zapojilo například Hlavní město Praha, Policie ČR nebo třeba katastrální úřady.

Je nutno podotknout, že aplikaci lze použít pouze za současné fyzické přítomnosti uživatele a ověřujícího. Není tedy možné ověřovat totožnost online, nebo u samoobslužných pokladen pro prokázání zletilosti při nákupu alkoholu, kde není přítomen zástupce ověřujícího.

Rozšíření použití aplikace se plánuje, podle Digitální informační agentury však bude potřeba změna zákona. Cílem je postupně rozšířit použití aplikace i na další doklady, například řidičský průkaz.

Autor: Tereza Hlaváčková

Nejnovější

KONTAKTY

+420 226 227 611
recepce@jsk.cz