Zpět
29
.
8
.
2024
Info

Studentské okénko

Žalovaný v listopadu roku 2020 otevřel první automatizovanou prodejnu, která zvládala běžný provoz i bez lidské obsluhy a zůstávala tak otevřena každý den v týdnu (nutno podotknout, že určitou obdobu můžeme najít také v našich končinách, např. u obchodního řetězce COOP při pobočce v Českém Krumlově). Tím, že tato prodejna byla otevřena každý den včetně nedělí a svátků, měl být porušen jeden z nejstarších německých, potažmo církevních, principů vůbec – dodržování neděle jakožto dne klidu a odpočinku. Tento princip se dostal až do německé ústavy a má zde i vlastní zákon (zákon o uzavření obchodů = Gesetz über den Ladenschluß = LöG), který představoval základ celého sporu. Žalovaný se bránil tím, že při automatizovaném prodeji nejsou v prodejně přítomni žádní zaměstnanci a nedochází tak k porušení zákona o uzavření obchodů, ani k porušení pracovního zákoníku.

Rozsudkem ze dne 22. prosince 2023, spisové značky 877/22, Hesenský Nejvyšší správní soud ukončil přes čtyři roky trvající spor mezi Odborovou organizací Verdi, jakožto žalobcem a německým obchodním řetězcem Tegut, jakožto žalovaným a uzavřel, že „nabízení k prodeji = Feilhalten“ nevyžaduje přítomnost prodejce, ale postačí aktivního jednání ze strany zákazníka. Zda sám prodejce jedná aktivně či pasivně, vlastnoručně či formou prodejních automatů je dle názoru soudu irelevantní. Zákon o uzavření obchodů totiž nechrání pouze zaměstnance, ale cílem je také ochrana nedělí a státem uznaných svátků. „To znamená, že pod jeho ochranu spadají nejen zaměstnanci pracující v prodejně, ale i zbytek společnosti.

Rozsudek zatím platí pouze ve spolkové zemi Hesensko. Díky rozšířenosti obchodního řetězce Tegut, který výše popsaný způsob prodeje používá, se však dají očekávat i další rozhodnutí spolkových soudů.

K obdobným závěrům o účelu takové právní úpravy dospěl český Ústavní soud, který uvedl, že cílem zákona omezujícího prodej o státních svátcích na českém území je také „posílení sociální a rodinné soudržnosti“ (nález Ústavního soudu ze dne 26. února 2019, spisová značka Pl. ÚS 37/16). Přestože v tomto případě Ústavní soud nerozhodoval přímo o možnosti prodeje v automatizované prodejně, je zřejmě, že by i v českých právních poměrech bylo možné dospět k obdobným závěrům jako dospěl ve svém Rozsudku německý soud. Naproti tomu „samotné otevření provozovny pouze pro výdej zboží zakoupeného zákazníky přes e-shop nepředstavuje porušení zákona o prodejní době“ (rozsudek Nejvyššího správního soudu ze dne 24. srpna 2022, spisová značka 7 As 229/2020 nebo rozsudek Nejvyššího správního soudu ze dne 31. srpna 2021, spisová značka 2 As 381/2019).

Autor: Lukáš Doležal

Nejnovější

KONTAKTY

+420 226 227 611
recepce@jsk.cz