Zpět
13
.
8
.
2024
Legal flash

Jak se bojuje s kartelovými dohodami v jiných státech?

Občas je zajímavé rozhlédnout se, jak se s protisoutěžními dohodami potýkají v jiných státech. Celoevropský trend směřuje rozhodně k tomu, že bude postihován daleko širší rozsah kartelových jednání, a to novými prostředky, nikoliv většinově z leniency žádostí (přiznání se), jako doposud.

Například Španělsko a Brazílie si generují nové AI prostředky, jak detekovat kartelové dohody nebo pouhou výměnu informací. Ve Velké Británii nabízí finanční odměnu informátorům, a to až ve výši 250.000 liber za informaci.

Jiné státy zlepšují technické prostředky, jak procházet veřejné výroční zprávy, marketingové studie nebo veřejná prohlášení. V Portugalsku a Španělsku existují veřejné databáze, kde musí veřejné instituce uvádět specifické informace o prodejích. V Americe kladou důraz na zahrnutí bývalých agentů FBI do procesu vyšetřování kartelových dohod. A samozřejmě se stále klade důraz na vzájemnou spolupráci jednotlivých soutěžních úřadů.

Dle očekávání se globálním trendem stal zmiňovaný rozvoj technických/AI možností, jak detekovat typicky protisoutěžní výměnu informací, přičemž některé státy nevyžadují, aby se výměna stávala opakovaně, postačí i jeden jediný případ. Trendem posledních let je také postihování protisoutěžních dohod na trhu práce, kterému byla v minulých letech pozornost upírána. V Portugalsku běží známý případ nepřetahování „zaměstnanců“ v rámci tamní fotbalové ligy. Například v Hong Kongu je nejčastějším problémem chybně sjednaná konkurenční doložka.

Jak jsme psali v nedávném příspěvku, Česká republika momentálně projednává novelu soutěžního zákona, která mimo jiné stanoví individuální odpovědnost fyzických osob podílejících se na kartelech, tedy nebude již trestána pouze společnost jako taková. Zavedení/zvýšení odpovědnosti fyzických osob je prioritou také v Americe. Španělsko zvýšilo pokuty, které je možné jednotlivci takto udělit, a to až do výše 400.000 EUR. Ve Velké Británii se může jednotlivec dočkat trvalého zákazu vykonávat řídící funkci ve společnosti (35 takových zákazů k dnešnímu datu).

Autor: Vladěna Svobodová

Nejnovější

KONTAKTY

+420 226 227 611
recepce@jsk.cz