Zpět
18
.
3
.
2024
Legal flash

Nové nařízení o digitálních službách a vše co o něm musíte vědět

V polovině února vstoupilo v platnost nařízení EU o digitálních službách (DSA). Toto nařízení představuje zásadní krok směrem k regulaci digitálního prostoru a ochraně uživatelů online služeb. Jaké změny přináší a jaké jsou jeho klíčové body?

Jedním z hlavních cílů DSA je zajistit, aby digitální služby, zejména online platformy, byly transparentní a bezpečné pro uživatele. To znamená, že provozovatelé online platforem budou mít nové povinnosti v oblasti ochrany spotřebitelů a obsahu, který je na jejich platformách sdílen.

Jedním z důležitých opatření k dosažení tohoto cíle je zavedení nových pravidel pro odstranění nelegálního obsahu online. Podle nařízení budou mít online platformy povinnost aktivně monitorovat obsah na svých stránkách a odstraňovat jakýkoli nezákonný obsah. Unijní zákonodárci si od tohoto opatření slibují výrazné omezení šíření dezinformací, nenávisti a škodlivého obsahu v online prostředí.

Dalším důležitým aspektem DSA je zlepšení transparentnosti a ochrany uživatelských dat. Online platformy budou muset být transparentní ohledně způsobu, jakým sbírají a využívají osobní data uživatelů. To zahrnuje povinnost informovat uživatele o tom, jak jsou jejich údaje zpracovávány, a poskytnout jim možnost kontrolovat své soukromí.

Další novinkou je zavedení nových pravidel pro digitální reklamu a marketing. Online reklamy budou muset být jasně označeny jako takové a budou se muset řídit určitými pravidly, aby byly chráněny zájmy uživatelů.

DSA také stanoví nové postupy pro řešení stížností uživatelů a sankce pro platformy, které porušují pravidla. To znamená, že online platformy budou muset mít efektivní mechanismy pro řešení stížností uživatelů a budou čelit pokutám a dalším sankcím, pokud nedodrží předpisy.

Celkově lze říci, že nové nařízení o digitálních službách představuje důležitý krok směrem k regulaci digitálního prostoru v Evropské unii. Jeho cílem je zajistit, aby online prostředí bylo transparentní, odpovědné a bezpečné pro uživatele, a zároveň chránit jejich soukromí a práva.

Autoři: Lukáš Tománek, Alina Starodubova

Nejnovější

KONTAKTY

+420 226 227 611
recepce@jsk.cz